Jdi na obsah Jdi na menu
 


AMERICKÝ KOKRŠPANĚL

27. 10. 2011
Lovec a výtečný společník, tak by se dal charakterizovat americký kokršpaněl. Milé, hravé a veselé psí plemeno podědilo podobu po svém příbuzném, anglickém kokršpanělovi. V americkém kokrovi najdete pejska, který si bude rozumět s celou rodinou.

Přímým předkem amerického kokršpaněla je anglický kokršpaněl, který přicestoval do Ameriky v 17. století. První americký kokršpaněl byl ale vyšlechtěn až o dvě století později. Významný úspěch sklidilo plemeno na výstavě v Manchesteru v roce 1883. Od roku 1946 ho můžeme řadit mezi oficiálně uznávaná plemena. V Americe patří kokršpaněl mezi velmi oblíbené rasy psů. Zpočátku byl využíván především k lovu, později se z něj stal pes společenský. V Čechách je plemeno amerického kokra známé od roku 1976, kdy sem bylo dovezeno ze Spolkové republiky Německo.

Americký kokršpaněl patří mezi středně velká plemena psů. Svým vzrůstem je ale menší než jeho příbuzný anglický kokršpaněl. Dosahuje výšky 35 až 40 cm a v dospělosti váží až 12 kg. Jeho srst je střední délky, na hlavě kratší než na těle. Charakteristickým rysem kokršpaněla jsou jeho dlouhé bohatě osrstěné uši. Americký kokr se vyskytuje v mnoha zbarveních. Jeho srst může být do černa, tmavožluta, mahagonova nebo například červena. Vždy je důležité zastoupení bílé barvy. Americký kokršpaněl se dožívá věku 14 let.